Novi Sad
20.02.2017.
14:54 > 13:57
Pojedinim Novosađanima prošle nedelje stiglo je saopštenje JKP "Informatika" o loše obračunatom računu za toplu vodu.
  • Detelinara

    23.02.2017 23:54
    za NST
    pa onda ispada da ovaj gospodin iz Informatike govori neistinu
  • NST

    23.02.2017 10:37
    Istina
    JKP"Novosadska toplana" svakog meseca dostavlja JKP"Informatika": jediničnu cenu, stanje merila količine utrošene tople vode i ukupan iznos zaduženja.
  • Detelilnara

    22.02.2017 16:48
    Procitajte ponovo objasnjenje predstavnika informatike. Informatika od Toplane dobija u dinarima iznos koliko je koja podstanica potrosila tople vode, pa informatika deli na kubike i nama dostavlja u racunu. Koja je to nebuloza. Ko daje za pravo Informatici da nam ona prikazuje potrosnju na osnovu iznosa u dinarima dostavljenog od Toplane. Logicno bi bilo da Toplana dostavi potrosenu kolicinu na osnovu koje ce se obracunati potrosnja u dinarima. A ovako Toplana krije potrosnju u kubicima ili već cime meri utrosak toplotne energije za zagrevanje vode.
    Mi nemamo pristup brojilu u podstanici, kako da znamo koliko smo potrosili tople vode i kako to da kontrolisemo? Ovako nam mogu ispostaviti racune koliko hoce.
  • RobiNS

    22.02.2017 11:58
    Ništa novo
    Iz šupljeg u prazno.Ko će to sad sve ponovo računati.Srbija brale.U nekim civilizovanim zemljama bi neko snosnio gadne posledice.
  • Vasa

    22.02.2017 08:18
    Prevara
    Za istu količinu potrošene tople vode (m3) puta manja cena račun mora biti manji.To znaju deca iz trećeg razreda.Da li je moguće da mislite da smo svi glupi ili mislite.
  • Liman3

    21.02.2017 19:33
    Za @Neko Tamo ...
    ...koji je ocigledno jedan najobicniji politicki BOT a verovatno iz SNSa pa tako lepo ser.. i vredja inteligenciju ovog naroda nekim nebulozama o jakoj volji u bolji zivot ili odlazak iz ove zemlje! Pa naravno, takvi kao ti BOTovi i politicki puleni terate nas normalne da se odselimo iz ove zemlje sto cu ja najverovatnije i uraditi kad mi stigne drzavljanstvo iz susedne nam zemlje a dotad moram da trpim ovakve sero.. kao sto si ti! Znas, @Neko Tamo ja cu otici negde tamo i bice mi bolje i meni i mojoj porodici a ti ces ostati ovde i dalje ces lizati dupe svojim politickim vodjama i bice ti samo prividno bolje a to ces shvatiti kad ti se vodja bude uselio u kucu i kad budes morao i zenu s njim da delis jer sve sto je tvoje je i njegovo a njegovo je samo njegovo tako da te zalim a i ovaj narod zalim sto je postao jedno najobicnije STADO!
  • Luigi

    21.02.2017 11:31
    Potrošnja šacometrijska
    Mene oduševljava što sam u stanu, za nas 4, dobio utrošene tople vode 9 m3 - to je devet tona vode - a u stanu se koristila jedna slavina, jer smo useljavali i sve bilo zavrnuto :D

    Lopovski sistemi. Ako uvedu privatnike u priču, kako najavljuju, ako ne dobijem sopstveni merni uređaj - može, u suprotnom, pljačka će biti još veća
  • Nana

    21.02.2017 10:14
    Opet ja...
    Posto se vidi iz "obracuna" da mi potrosaci nismo osetili dobrobit od pojeftinjenja tople vode za 2,4 % , bilo bi dobro da nam otkrijete i tajnu KOME se posrecila ta razlika ? Nije to malo novca na nivou grada !
  • Havarije

    21.02.2017 09:19
    @Radivoje Rokvić
    "Dosetili" su se "mozgovi", barabe i loši đaci, kako da nadoknade gubitak tople vode zbog silnih havarija u toku perioda niskih temperatura. U mojoj zgradi je u tom periodu postojao problem sa toplom vodom, u bilo koje doba dana je iz slavine za toplu, curila ledena voda. Rečeno nam je da je u ulici havarija, koju ne mogu sanirati zbog snega i niske temperature. Čim se sneg otopio, počela su raskopavanja u ulici i bližoj okolini, na više mesta. To je ono što smo videli sa naših prozora, a koliko je toga bilo po celom gradu - ko to zna? Sada oni to provlače kroz račune i naplaćuju nama svoj nemar i loše ili nikakvo održavanje sistema.
  • Radivoje Rokvić

    21.02.2017 08:28
    Ovo je toliko glupo da je dovedeno do apsurda. Bolje da nisu ništa slali. Hteli da ispadnu "pametni" a pokazali šta su i ko su. Ovakva računica nije logički moguća da se izvede (niža je cena ali ste više potrošili) ali nema ko to u Informatici da shvati. Da se baš u paru slaže... Beeeeee, beeeeeee, beeeeee.
  • MikiZdravke

    21.02.2017 08:20
    Nije greska! APP (ako prodje, prodje)
  • internet revolucije

    21.02.2017 07:47
    Ne pišite gluposti o pobunama i ustancima koje neko drugi treba da digne zbog vas kukavica. Račun u ruke poslušno plaćajte sve što vam pošalju i ćutite kao što ste ceo život ćutali. Tudja deca su otišla odavde i neće se niko boriti za vaše preplašana podaničke guzice.
  • Mile

    21.02.2017 07:38
    Pa to je "stručni" Barac.
  • Neko Tamo

    21.02.2017 07:36
    @Liman 3
    Očigledno rešenje je prosto, naši ljudi su ovde izgleda navikli da idu linijom manjeg otpora. Dva najjednostavnija načina su učlanjenje u vladajuću stranku(gde dobijate daleko veće privilegije od običnog građanstva) i odlazak u inostranstvo. Ostaju samo oni sa najjačom voljom ili oni bez imalo volje koji jednostavno misle da će ovde jednoga dana svanuti...
  • Artur

    21.02.2017 02:02
    A znate li vi kakav je ekspert direktor Informatike? Konobar iz Šavnika!
  • Liman3

    20.02.2017 21:28
    A kako to ...
    ...da su svi potrosaci koji imaju protocnu toplu vodu i centralno grejanje dobili ovu poruku u najobicnijoj koverti sa objasnjenjem kako smo mi u stvari potrosili vise tople vode nego sto je navedeno u racunu? E ovakve stvari Vucic i njegovi puleni sto su na vlasti treba da ispitaju zasto se gradjani kradu i jos se lopovi pravdaju za ukradeno! Sta ce biti i kako ce nas tek klepati kad prebace grejanje po utrosku za svaki stan pojedinacno, hoce li nas izuti iz cipela i sa grejanjem posto ovi za hladnu vodu izuvaju koliko nam kaleme potrosnju kao da imamo svi olimpijske bazene u stanovima i to svi gradjani cute i trpe kao da smo svi STADO ovaca?! Jesmo li?! Ja mislim da je vreme da gradjani lepo izadju na ulice i pocnu protesti protiv ovih lopova! Pa isprase mi mozak vise sa Vucicem predsednikom Srbije, pa nek vise postane taj predsednik njima meni sigurno nece biti kao ni Toma diploma samo da vec prestanu da ispiraju mozak sa izborima! A vi dragi moji gradjani ili ostanite STADO koje ce da bude sisano na svakakve nacine od politickih lopova ma koje stranke u ovoj papazjaniji od zemlje ili USTANIMO svi slozno i da jednom za uvek kazemo NE lopovima i da se razjasni sta politicari mogu da rade u ovoj zemlji i da im se objasni da vise niko po politickoj osnovi ne moze biti direktor, radnik ili bilo sta drugo sto narod placa vec da mogu samo biti u Skupstini gde nije bas svakom od njih mesto jer mnogi nisu ni za stale a kamoli za skupstinu! Dokle cete dragi moji cutati i trpeti?
  • Bora

    20.02.2017 19:32
    Sve sam lopov do lopova.
  • maki

    20.02.2017 19:19
    super
    Alo,bre pa nismo mi veverice da nas klepate,narod je gladan majstori,nece moci jos dugo...
  • anna

    20.02.2017 18:22
    Informatika - jednom rečju lopovi pod pokroviteljstvom grada.
    Nije tačno da oni vrše obračun.Svaki nalogodavac mora da dostavi nalog sa količinama i cenom.
    I to je regulisano ugovorom o nalogu.
    Ovo je samo kap u moru čime se sve služe u Informatici. Ako ste srećković da ste dobri sa nekim od zaposlenih mogu da vas izbrišu sa evidencije i da ne plaćate ništa od troškova. Kako oni kažu nije povezano u sistemu. Gomila ih ima koji nikada nisu utuženi a nikada nisu ništa platili.
    Nepotrebna služba koja za svrhu ima samo otimanje novaca za nezajažljivu vlast.
  • Eureka

    20.02.2017 18:14
    EU
    Да ли је могуће? Је ли некоме јасно о чему ови људи причају? Изгледа да ми немамо појма шта уствари значи "појефтинило" .
  • ana

    20.02.2017 17:38
    Bolje da nisu nista pisali.Uostalom ko zna ko je te nebuloze i pisao.
    Najgore sto sem policije nema nikog da te zastiti. Ima sud pa udjes u spansku seriju bez kraja. U medjuvremenu lgalizuju i obistva a kamoli konstantne kradje lopova bez fantomki u belim kosuljama.
  • Nj.

    20.02.2017 17:34
    Alooo,bre..
    pa ne dele se potrebni novci sa jedinicnom cenom da bi se dobili potroseni kubici!
    Ocitan broj kubika se , valjda, mnozi sa jedinicnom cenom i dobija iznos duga za vodu.
    Dajte vi iz Informatike ovu "ispravku" Gradonacelniku Vucevicu, objasnite mu tu vasu racunicu. Ako je on saglasan i ako je razumeo, evo i ja pristajem. Do tada, smatram da nas zvanicno smatrate ovcama.Pride nam se i izvinjavate. Koji cinizam!
  • Dusan Savic

    20.02.2017 16:41
    Meni je lose ocitana hladna voda. Radnici iz Vodovoda nisu ocitavali vec nekoliko meseci. Uvek ispostave isti iznos 7,5 kubika po clanu domacinstva. Kad sam proverio ispalo je 4 kubika po clanu. I sta cemo sa razlikom nista jer njih to ne zanima kazu to je nasa greska
  • mara

    20.02.2017 16:27
    Kako da ne
    A kako to da se bas i cena menjala?
  • Profa l Sektor

    20.02.2017 16:19
    Matematika
    Pomoćnik direktora za obradu i opšte registre u JKP "Informatika" Branislav Đuričić bi trebao da uzme časove matematike. Cena x količinanije jednaka novoj umanjenoj ceni x kolicini (????). Jedino ako je povecana kolicina potrosnje( a nije).
  • ex chapman

    20.02.2017 16:19
    prevara
    građani jesu prevareni. objašnjenje je nebulozno - kako može "sistem" da "povuče" staru cenu, i da pri tome sam, ničim izazvan, umanji potrošenu količinu, tako da ukupna konačna cena bude ista kao i da jedinična cena nije smanjena? može, ukoliko je naštelovan da tako radi. i da tako radi ko zna otkad: oni razrežu koliko im treba para, podele to po "njuški" potrošača, i onda "sistem" iskalkuliše koliko je ko "potrošio" - zapravo podeli ukupnu cenu sa zvanično proklamovanom cenom i "voila" - dobije se "potrošena količina.
    samo što je ovde neko pogrešio pa zaboravio da u "sistem" unese novu cenu.
    taj gosn pomoćnik i sam otvoreno priznaje kakvim se šacometrijskim metodima služe kad utvrđuju "količinu". njegovo objašnjenje vređa logiku i dostojanstvo svakog poštenog čoveka
    dakle ovo je samo vrh ledenog brega koji pokazuje da poštene građane pljačkaju SVI - od lokalna do vrha države.
    vreme je da potrošači zahtevaju suvislo objašnjenje ili smenu kompletnog rukovodstva i odštetu za višedecenijsku prevaru!
    PS. NISAM ROBOT
  • Pićuka

    20.02.2017 16:11
    E ovako. Prvi put su pogrešili jer nisu u program ubacili novu nižu cenu za toplu vodu. Drugi put su učinili prevaru jer su povećali iznos potrošenih kubika kako bi kobajagi sve ostalo isto. Toplana je dostavila očitanu potrošnju i to više nije sporno. Čista prevara. Koliko ljudi je dobilo to obaveštenje, da li su dobili ispravku od Toplane da je došlo do pogrešnog očitavanja potrošnje. Ovo njihovo objašnjenje je skroz debilno. U računaru je jedna cena uneta u obračun , nemože biti nrekom ovako a nekom onako. Čista prevara. Umesto da se izvinu zbog greške uvukli su sebe u prevaru građana. Ovo nebi smelo da prođe tek tako. Nismo baš svi nepismeni.
  • mama

    20.02.2017 15:50
    Još da dodamo činjenicu da je sve to stiglo na običnom belom papiru, u koverti bez bilo kakve oznake, bez zaglavlja, pečata, potpisa ili bilo čega da pokaže da iza ovoga stoji neka ozbiljna firma. Sve zajedno: cirkus!
  • Perica

    20.02.2017 15:36
    #####
    Bojler je zakon,imaš tople kad ti hoćeš...
  • prvak

    20.02.2017 15:34
    Sve je objašnjeno u prilogu:
    https://www.youtube.com/watch?v=Mlr7iqVVnBk
  • Z.....

    20.02.2017 15:27
    Matematika..
    Cak i onaj koji je imao 2 iz matematike u osnovnoj skoli zna da je ovo IZVEDENA racunica. Da bi se promenila kolicina u m3 trebalo je ponovo ocitati vodomere, a ne obrnutom mat. radnjom doci do nove kolicine. I kako je to sad topla voda jeftinija 2,4 % za potrosaca, molim vas objasnite mi (posto je prvobitno obracunat utrosak po staroj, visoj ceni a potom je "Ispravljeno")?
  • Dada

    20.02.2017 15:20
    Idemo dalje
    Da li vi Gospodo, u vlasti od ranije pa i dosad, sve pratite,okretali ste to više puta , pa vratili.... kakva informatika , to su oni napravili ,... a vi nasledili.....nekad informatika nije ni postojala. Ali ...postoji šamaranje. LOVA. E tu smo....Neka smo sve plaćali pojedinačno, A Sad objedinjeno. Tu se ŠAMARA. NI jedna vlast to neće promeniti ,A zašto U vlasti su., ...to su plate. jedine koje ne prate minimalac.. U NS. Informatici rade sve KOKE. APRO -PO A PLATE ...Ajde neka kažu... Toliko o tome .
  • Nana

    20.02.2017 15:06
    Kako da ne!!
    Kaze u tekstu: 'Informatika' od 'Novosadske toplane' dobija koliko je utrošeno dinara po podstanici.
    A mi se zakopcavamo na ledja! Valjda Toplana ocitava potrosnju tople vode u m3 ?! Ili ,mozda, ne ocitava, nego nam ZVIZNU odokativno, onoliko koliko im je potrebno??. Kad bi se islo tragom ovog obracuna i "strucnog" obrazlozenja ko zna sta bi tu sve isplivalo (ocitavanje kao kod struje). Treba dodati da na kovertima ne pise INFORMATIKA, niti je dopis napisan na memorandumu. Znaci, to je mogao BILO KO da nam posalje (onaj kome se slila razlika zbog pogresnog obracuna).
  • Aleksandar

    20.02.2017 15:01
    gospoda
    Nemoguće da su gospoda pogrešila!!! U tu firmu kad bi neko pametan ušao iz policije, lično mišljenje zatvorili bi Informatiku !!! Uplatiš 40.000 hiljada dinara a oni ti to razbiju na sedam delova, kada ih pitaš Zašto ste to tako knjižili oni ti pričaju kako pada kiša u Kragujevcu i tako sledeća tri sata ! Važno da šalju sudske izvršitelje i da tužba advokata košta 6.000 dinara kao da je kopao kanale tri dana u Temerinu !
  • krle

    20.02.2017 14:47
    neverovatno
    Firma koja očitava potrošnju toplote ne pokazuje potrošenu količinu nego iznos, a onda firma koja naplaćuje iznos prikazuje potrošenu količinu jer deli iznos sa cenom...
  • smehotres

    20.02.2017 14:46
    Ovo je za rubriku verovali ili ne ... Toplana šalje konačan utrošak, a ne količinu ... kao kada biste sabirali tako što vam je poznat zbir a sabirke proizvoljno odredite kako vam najviše odgovara ... ne samo da kradu, nego to sada i javno objave, bez stida, srama, odgovornosti ... ne treba platiti naveden iznos već umanjem, jer su pogrešili u ceni a ne u količini .ž
  • Gile

    20.02.2017 14:45
    Ovo je još i malo, koliko drugi kradu,ali zato svi imaju izvršitelje
  • YU

    20.02.2017 14:40
    @pera
    Odlično si to rekao! Dobila sam obaveštenje od "Informatike" i baš sam se pitala kako to da je iznos ostao nepormenjen.
  • Purpleitious

    20.02.2017 14:34
    8. putnik :D
    Eto, u Srbiji napravismo 8. jedinicu SI sistema, pa sada kolicinu vode merimu u dinarima. :D

    Moracu ovo da isprobam u nekoj prodavnici ili kafani.... hehe, kako li ce recepti izgledati..
    2 solje brasna, kasika masti, kasicica soli i vode za 15 dinara xD
  • Zvezde Granda

    20.02.2017 14:29
    Ovo objasnjenje ne bi mogli da protumace ni fizicari iz instituta CERN kraj Zeneve .
  • Avi

    20.02.2017 14:27
    platice nam racune ovi sto im je svejedno ko ih krade
  • pera

    20.02.2017 14:12
    znaci da samo znaju koliko para treba da nam uzmu, koicina i cena su nebitne sto se vidi iz prilozenog.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna